• POPIS JÍDEL

Váha masa v syrovém stavu je 120g. | Váha masa u kategorie "Výběr" je 150g v syrovém stavu.

Základní menu


V naší jídelně pro Vás každý den vaříme tradiční česká jídla z vepřového, drůbežího nebo hovězího masa. Nechybí ani ryby, uzené maso či zvěřina.

Pochutnat si také můžete na našich sladkých jídlech, jako jsou například oblíbené kynuté buchty, vdolky, ovocné knedlíky, rýžový nákyp apod.

Výběrové menu


V našem každodenním výběrovém menu pro Vás máme připravené speciální masité (150g porce masa), které si můžete dopřávat každý den

Pochutnat si tak můžete na oblíbených českých jídlech i na chuťově zajímavých a pestrých pokrmech.

Větší porci zajisté oceníte, pokud máte velký hlad i chuť na něco výtečného.

Diabetické menu


Základem diabetického menu je omezení konzumace zejména volných koncentrovaných cukrů a tuků. V našem menu nejen pro diabetiky naleznete obědy, které jsou uvařené v souladu s diabetickou dietou.

Tyto jídla připravujeme ze surovin, které jsou pro diabetiky obecně povolené. Jedná se zejména o libové vepřové maso, drůbeží maso, hovězí, králičí maso i ryby.

Dále jsou povolené nízkotučné a zakysané mléčné výrobky, brambory, těstoviny, celozrnná rýže, celozrnná mouka, zelenina, potraviny bohaté na vlákninu a některé druhy ovoce s nízkým glykemickým indexem.

Žaludeční a žlučníkové menu


Žaludeční a žlučníkové menu se skládá zejména z takových potravin, které nezatěžuje trávicí ústrojí. Takovéto menu je vhodné zejména pro osoby trpící žlučníkovými kameny, chronickým zánětem žlučníku, chronickou gastritidou, žaludečními nebo dvanáctníkovými vředy, žaludeční dyspepsií a dalšími trávícími obtížemi.

Žlučníkové menu by nemělo obsahovat žádná mastná smažená jídla, nadýmavé potraviny, ostrá kořeněná jídla a potraviny s vysokým obsahem cholesterolu.

Povolené naopak jsou potraviny jako libové maso, zejména drůbeží, dále pak brambory, těstoviny, rýže, nízkotučné mléčné výrobky, nenadýmavá zelenina jako je mrkev, salát, nebo petržel.

Koření se používá pouze nedráždivé, jako je kmín, bobkový list, majoránka apod.

Bezlepkové menu


Bezlepková menu je určené pro osoby, které mají celiakii nebo alergii na lepek. Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich, jako jsou například těstoviny, knedlíky, strouhanka a pečivo.

Je dobré se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka použita jako přídavek (omáčky, různá dochucovadla, pudinky, dresingy apod.)

Mezi potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové a jsou tedy vhodné pro přípravu bezlepkových jídel, patří brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, proso apod. Přirozeně bezlepková potravina je i maso. Záleží však na jeho finální úpravě nebo zpracování.